Vreme je novac: Ova fraza ne znači ono što vi mislite da znači, a treba da je primenjuje svaki preduzetnik

vreme je novac

Fraza „vreme je novac“ je toliko ukorenjena u nama da je smatramo delom naše podsvesti. Međutim, ova fraza je u stvari citat. Plus, njeno značenje mnogi tumače pogrešno. „Vreme je novac“ se najbolje može primeniti  na preduzetnike i  predstavlja najbolju definiciju kako uspešno poslovanje treba da izgleda. 

Jedan od zakona rada je da se vreme izjednačava sa novcem. Naime, što manje vremena trošite, vše posla možete završiti i samim tim više novca zaraditi. Poznatu frazu doslovce tako mnogi tumače. Međutim, njen nastanak, kao i značenje ima malo dublju priču. 

Poznata fraza „vreme je novac“  se prepisuje Bendžaminu Frenklinu, koji je koristio u svom kratkom eseju Saveti mladom trgovcu iz 1748. godine. Iako je i pre njega korišćen ova fraza, i to više puta u istoriju, ostala je nekako čvrsto vezana za američkog naučnika i političara. 

Frenklin je napisao: „Ne zaboravite da je vreme novac“, pre nego što će podsetiti svog čitatelja na cenu lenjosti. Naime, autor napominje da kada ne radite, samo bacate potencijalnu zaradu. 

[crp]

Fraza nas opominje, bar tako većina misli, da ne gubimo vreme, jer izgubljeno vreme jednako je izgubljenom novcu. 

Međutim, da je prethodno navedeno tumačenje tačno, tj. da je zaista vreme novac, onda kao što većina nas može zaraditi novac radeći ili prodajući nešto, takođe bi bilo u mogućnosti da „zaradi i vreme“ (ne u smislu slobodnog vremena, nego da zaista stvaramo vreme). 

Naravno, to nije tako. Iako ne znamo kada će nastupiti smrt svakog od nas, svi znamo da će se to jednog dana desiti, a da se vreme koje je prošlo nikada ne može vratiti i nadoknaditi. Nasuprot tome, novac koji se jednom potroši, može se vratiti ili nadoknaditi. I to je suštinska razlika vremena i novca, ali i teorija koja obara naše tumačenje poznate fraze. 

„Vreme je novac“ treba da bude radna strategija svakog preduzetnika 

Tumačenje ove fraze je posebno važno za preduzetnike, a posebno za one koji obavljaju više poslova odjednom.  

Naime, minut potrošen radeći jednu stvar je minut koji se ne može provesti radeći nešto drugo. Prosto nije moguće da više zadataka radite u isto vreme. Zbog toga je važno da preduzetnici angažuju druge, tačnije da ih zaposle, da rade za njih ono u čemu oni nisu stručni,  a novi zaposlenik jeste. Dobar preduzetnik svoje vreme troši da radi ono što mu najbolje polazi za rukom, a ne da krene da uči nešto novo od samog početka. 

Zbog gore navedenog mnoge poslovanja unajmljuju računovođe, jer lakše je da taj posao radi neko stručan, nego neko drugi da gubi vreme i da uči o tome, umesto da se fokusira na deo posla u kojem je savršen. Baš zbog toga, svako ozbiljno poslovanje je podeljeno u više sektora u kojem rade stručnjaci svojih struka. Da bi ispunili cilj kompanije, oni rade kao tim. Svaki sektor nadopunjuje drugi. 

Prema tome, ako započinjete bilo kakvo poslovanje, treba da znate u čemu ste stručni i na to se fokusirajte. Za ostale segmente posla, angažujte nekog drugog ko je stručan u tome. Samo tako ćete učinkovito raditi i ići ka uspehu. 

Da li je novac isto što i vreme? 

„Vreme je novac“ ne znači nužno da treba da radite što je više moguće kako biste dobro zarađivali. Takođe, fraza nije apsolutno ekvivalentna između vremena i novca. 

Najbolji način da shvatite ovu frazu je da je vreme ograničeni resurs čak i da vredi više od novca. Stoga, prilikom odlučivanja o tome kako da potrošite svoje vreme ili novac, razmotrite obe strane kako različitu stranu iste kovanice. Razmislite o vrednosti svog vremena u stvaranju novca koji planirate da potrošite i o vrednosti vremena  koje biste uštedeli trošeći taj novac. Kada istovremeno razmišljate o oba aspekta, verovatno ćete doneti bolje finansijske odluke o upravljanju vremenom. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]