TOP 3 reklame koje su prešle moralne granice

Čak i najveća imena mogu da naprave lošu reklamu. Privlačenje pažnje potrošača postaje sve teže. Dakle, brendovi znaju da moraju biti kreativni i pomerati granice da bi se istakli među masom. Ali granica između toga da ste dovoljno kontroverzni da navedete ljude da pričaju o vama, a da ih ne uvredite, je često teško ispratiti. Loše ispričana reklama može zaista naštetiti vašoj reputaciji. Neki brendovi su uspeli u tome.

TOP 3 reklame koje su prešle moralne granice

Reklama treba da privlači pažnju i izazove emocije, ali se ipak treba držati etike pri sklapanju iste. Nije lepo ni kada vas neko koga ne znate uvredi na ulici, a kamo li kada to uradi vaš omiljeni brend svesno ili nesvesno.

Pogledajte TOP 3 reklame koje su prešle moralne granice:

1.PEPSI

Jedna od najvećih greški prilikom sklapanja marketinške kampanje, je da se držite priče koja je trenutno aktuelna (sem ako nije politički marketing). Pepsi je upravo to uradio pre nekog vremena dok su bili aktuelni protesti šriom SAD – Black Lives Matter.

U reklami se pojavljuje Kendal Džener koja završava demonstracije koje su bile pod strogim nadzorom policije tako što prilazi jednom policajcu i pruža mu limenku Pepsija. Pepsi je pokušavao da „pošalje globalnu poruku jedinstva, mira i razumevanja“. Međutim, reklama je dobila optužbe da Pepsi banalizuje proteste širom SAD. Reklama je uklonjena nakon 24 sata od postavljanja.

2. FORD

[crp]

Sledeći neuspešni reklamni oglasa dolazi od proizvođača automobila Ford. Reklama je promovisala prostor u prtljažniku tako što je u njega stavila tri vezane žene. Ford nije uspeo da vidi probleme sa tri žene vezane u nevolji koje je Silvio Berluskoni oteo. Ford je normalno bio primoran da se izvini svima zbog svoje neukusne šale.

top 3 najgore reklame

3. BARNARDO’S

Još 2003. godine, dečija dobrotvorna organizacija Barnardo’s kreirala je provokativnu kampanju za podizanje svesti o siromaštvu dece. Serija slika prikazuje bebe u bolu sa raznim predmetima u ustima, od bubašvaba do hemikalija i špriceva. U 24 sata reklama je zabranjena. Barnardo’s se nije izvinuo, već su samo dali kratku izjaviu: „Ne izvinjavamo se jer smo pokrenuli debatu o siromaštvu dece“.

najogre reklame ikada

Ovo je naših TOP 3, ali ima tu još mnogo brendova koji su učinili isto. Npr., Snickers čokoladice su za britansko tržište napravile reklamu koja je svesno vređala LGBT zajednicu, Nivea je napravila slogan „Belo je čistoća“, gde su se pripadnici drugih rasa uvredili, Hjundaji je pozivao na samoubistvo… Ovo su kao što smo napomenuli samo neke od najgorih reklamnih kampanja, ceo spisak istih je podugačak da možemo da napišemo čitav roman.

Koja je po vama najgora reklama koja prelazi morlane granice?

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]