Prosečna plata u Nemačkoj

Nemačka plata ili posao u Nemačkoj, predstavljaju san mnogih Balkanaca. Trava je uvek zelenija kod komšije, pa tako se i nama Nemačka čini kao zemlja snova.

Međutim da li su uslovi života u toj zemlji tako idealni i kolika je plata prosečna plata u Nemačkoj?

Nemac će vam reći kolika mu je plata u bruto iznosu

Grupa RTS-ovih novinara je krajem 2019. godine istraživala visinu prosečne plate u Nemačkoj. Ona iznosi oko 3000e. Međutim, ovo je bruto iznos njihovih primanja. U Nemačkoj je nepristojono pitati nekoga za platu ( nepristojno je i kod nas, samo izgleda da mnogi to ne znaju ), ali i ako vam kaže, rećiće vam bruto iznos.

kolika je plata u nemackoj

To znači da, kada od ovih 3000 evra oduzmete poreze, doprinose, zdravstveno osiguranje i druge dažbine koje svako od nas mora da plaća, ostaje vam nekih 2000 evra za stanarinu, dažbine i druge životne troškove. Dakle, prosečna NETO plata u Nemačkoj je oko 2000 evra, odnosno to je iznos koji biste dobili na ruke za vaše životne troškove.

[crp]

Treba pomenuti i da ne plaćaju svi Nemci istu visinu poreza. Ovi troškovi zavise i od toga da li ste u braku, da li oba supružnika rade, da li ste samohrani roditelj, i drugo. Postoji ukupno šest poreskih klasa, ali prosečan Nemac koji zarađuje pomenutih 3000 evra mesečno, 1/3 svoje plate daje na doprinose.

Nisu sve plate iste

Logično, ne zarađuju svi Nemci prosečan iznos plate. Ima i bolje, ali i lošije plaćenih poslova.

Najviše zarađuju lekari primarijusi, kao i menadžeri, pogotovo oni koji se bave trgovinom i finansijama. Njihova plata je oko 10.000 evra mesečno. ,,Obični“ lekari zarađuju između 7000 i 8000 evra mesečno.

Najmanje plate u Nemačkoj su oko 2000 evra, naravno u bruto iznosu. Dakle od ove sume je potrebno oduzeti doprinose i poreze u zavisnosti od toga kojoj poreskoj klasi pripadate. Ovoliko zarađuje pomoćno osoblje u kuhinji, medicinske sestre sa malo radnog iskustva, konobari, frizeri i dr.

Osobe koje nisu stalno zaposlene, već rade honorarno, moraju same da uplaćuju poreze i osiguranja, dok se stalno zaposlenima ovaj iznos automatski skida sa plate. Baš kao i kod nas. Ako ne znate šta sve treba da platite i kako da obavite ovu proceduru, znajte da postoje poreski savetnici koji će vas uputiti. Papirologija je malo komplikovana, tako da se preporučuje da se obavezno obratite savetniku. Budite oprezni, jer kazne su poprilično oštre. Nemačka je jedna od zemalja koje ne praštaju utaju poreza.

Mesečni troškovi

Ako želite da emigrirate u Nemačku, verovatno vam ove cifre izgledaju vrlo primamljivo. Imati platu od 2000 evra, čak i da je bruto, u Srbiji je pun pogodak. Ali ako ste doseljenik u Nemačkoj, ipak nije.

Logično, Nemcu su dobra radna mesta sačuvali za sebe, dok doseljenici, pa i oni sa Balkana, rade uglavnom poslove koje niko ne želi, a često se radi i o najlošije plaćenim zanimanjima. Kada vam se odbiju porezi, stanarina koja u Nemačkoj izlazi i do 1000 evra, kao i drugi troškovi ostaje vam novca koliko da jedva preživite.

nemacka plata

Ipak, svaka osoba je priča za sebe. Postoje i oni koji su otišli u Nemačku, radili za minimalac, ali uz malo sreće i sposobnosti, danas rade odlično plaćene poslove.

Naravno ako ste dobar lekar ili se bavite nekim drugim zanimanjem, koje je cenjeno u Nemačkoj, za vas ,,nema zime“. Ako planirate da pobegnete iz zemlje, spremni da radite bilo šta, spremite se i na određena odricanja.

Ukoliko volite da izlazite po klubovima i kafićima ( a ne živite u većim gradovima kao što su Beograd ili Novi Sad ), znate da su troškovi noćnog života kod nas uglavnom pristupačni. Nemci, ne samo da nisu navikli na noćni život, već je veoma skupo izlaziti u klubove. Tako da će odlazak u diskoteku ili noćni bar biti pravi luksuz, naročito ako živite od bruto plate koja iznosi 2000 evra.

Ono što možete naći povoljno u Nemačkoj jeste odeća i obuća. Sve što kupite je kvalitetno i 100% original ( ne potruraju se falsifikati ), a još ako ugrabite sniženje, možete proći veoma povoljno. Ukoliko planirate turističko putovanje u Nemačku, slobodno ponesite višak novca i kupite željenu odeću za predstojeću sezonu. Isplati se!

Ko nudi bolje plate od Nemaca?

Osim Nemačke, postoje i druge zemalje u Evropi koje nude bolju satnicu. Među njima su Luksemburg, Belgija, Holandija, Danska, Švajcarska…

Treba pomenuti i Irsku, zemlju koja je do juče imala poprilično lošu ekonomiju. U međuvremenu Irska je postala prestonica IT industrije i doživela prosperitet, pa danas spada u evropske zemlje sa boljim platama.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]