Neuspeh: 6 razloga zašto su neka mala poslovanja doživela krah (i kako da izbegnete takvu sudbinu)

neuspeh

Da li ste znali da prema statistici samo polovina novih preduzeća preživi pet godina rada od osnivanja, a samo trećina preživi 10 godina. Tako da čak 65% novih preduzeća nikada ne slavi desetogodišnji jubilej rada. 

Popularni Forbes ima još „crnju“ statistiku, prema Bloombergovom istraživanju. Naime, od 10 novoosnovanih poslovanja čak 8 propadne u prvih 18 meseci. Sada se verovatno pitate, kako?  

 Evo koji su razlozi zašto nova preduzeća ne uspevaju: 

1. Debakl u upravljanju 

Vaše poslovanje može veoma lako propasti, ako pokažete loše upravljačke veštine. Naime, ako nemate dovoljno iskustva u donošenju odluka menadžmenta, nadzoru osoblja ili viziji za vođenje firme, onda vam se sigurno neuspeh smeši. 

[crp]

Na primer, možda se vaš liderski tim ne slaže oko strategije vođenja poslovanja. Pa tako, kada se pojavi problem koji zahteva oštroumnost i lidera koji zna da donese odluku, vi u takvoj situaciji oklevate da preduzmete odgovornost i rešite problem, a za to vreme dvoumljenja poslovanje ide ka neuspehu.   

Kako da izbegnete neuspeh u upravljanju: Nefunkcionalno upravljanje poslovanjem će uticati na sve njegove aspekte, od upravljanja finansijama do motivacije zaposlenih. Zato je bitno da učite, ako treba pronađete i mentora, upišete se na neku obuku, sprovedete lična istraživanja ili bilo šta slično što vam može pomoći da usavršite svoje upravljačke veštine i znanje o industriji u kojoj ste.  

2. Nemate jedinstvenu ponudu ili uslugu 

Možete imati odličan proizvod ili uslugu za kojim postoji velika potražnja, ali vaše poslovanje i dalje da ide putanjom ka dole, umesto prema gore. Ako ste u takvoj situaciji, problem je možda u tome da je vaš pristup osrednji. Takođe, ako je velika potražnja za proizvodom, onda verovatno imate puno konkurenata i ne uspevate jednostavno da se istaknete među gomilom. 

Kako ovo da izbegnete: Zapitajte se, šta je ono što vaše poslovanje razlikuje od konkurencije? Kako da vodite posao na jedinstven način? Šta je to što vaša konkurencija radi bolje od vas? Treba da napravite paket usluga koji niko drugi u vašoj industriji ne koristi, tako da ga možete predstaviti kao jedinstvenu ponudu koja će privući pažnju i interesovanje. Tako se gradi brend. 

Vaš brend je slika koju kupci prepoznaju i povezuju sa vašom firmom. Identitet brenda, uključuje vaš logo, boje i vidljivu estetiku i poslovnu filozofiju koju predstavlja vašu kompaniju. Učinite sve što možete da predstavite tržištu jedinstvenu vrednost usluge ili proizvoda da biste ga osvojili makar deo tržišta i tako započeli da dobijate konverzije. 

Da bi u gore navedenom uspeli, moraćete da radite na svom marketinškom planu i iskoristite što više mesta za izlaganje svog brenda javnosti. Možda ste vi daleko bolji od svojih konkurenata, ali to ne znači ama baš ništa ako oni ne znaju da ste i vi u igri. Zato koristite oglasne mreže i počnite da pravite od vašeg poslovanja brend. 

3. Ne znate potrebe potrošača 

Ako ne znate šta potrošači žele i izgubite vezu sa njima, preduzeće vam sigurno propasti. Treba da uradite istraživanje tržišta i pre svega dobro proučite svoju ciljnu grupu, kako bi im što bolje predstavili svoje usluge ili proizvode. 

Kako da izbegnete prekid kontakta sa publikom: Uspešno poslovanje vodi računa o trendnim vrednostima i interesima postojećih i potencijalnih kupaca. Zato ih istražite. Saznajte koja su njihova interesovanja. Takvo otkriće vam može pomoći da sprečite propadanje firme. 

neuspesan biznis
Young Student bored at work

4. Držite se neprofitabilnog poslovnog modela 

Neuspeh u liderstvu znači da se držite poslovnog modela koji nije dobar ili poslujete bez plana. Čak i da vam je biznis ideja dobra, neuspeh može biti izazvan ne sprovođenjem te ideje u delo.  

Kako to da izbegnete: Istražite i preispitajte način funkcionisanja drugih preduzeća u industriji. Napravite kompletan poslovni plan koji uključuje finansijsko predviđanje na osnovu predvidljivih prihoda i strateškog marketinga. Obavezno napravite tačku prekretnicu sa određenim zadacima i ciljevima dodeljenim duž vremenske trake kako biste mogli da merite uspeh, rešavate probleme dok se pojavljuju i ostanete na putu ka uspehu.  

5. Loše finansijsko upravljanje 

Kako bi vaš posao uspeo, morate uvek znati odakle dolazi novac u vašem poslu i kuda ide. Takođe, preduzeće može propasti ako nedostaje plan finansiranja u nepredviđenim situacijama, rezerva novca koju možete iskoristiti u slučaju finansijske krize. Loša računovodstvena praksa vodi poslovanje na put ka neuspehu. 

Kako da izbegnete finansijsko loše upravljanje: Ako vam nedostaju veštine u finansijskom upravljanju, razmislite o nekom kursu ili o zapošljavanju savetnika za mala preduzeća i profesionalnog knjigovođe. 

6. Brzi rast i velika ekspanzija 

Sa vremena na vreme nova preduzeća rastu mnogo brzo. Na primer, otvorite e-prodavnicu sa trendi proizvodima i odjednom vas potrošači „opsedaju“. Međutim, navala je tolika da vi nemate mogućnost da svakom prodate proizvod ili uslugu. Fale vam resursi. 

Kako izbeći takvu situaciju: Napravite temeljno istraživanje kako biste bili sigurni da je pravo vreme i da imate dosta finansijskih sredstava za brzo širenje, ako bude neophodno. Pre nego što proširite poslovanje, proverite da li je dosadašnje bilo stabilno. Nikada nemojte naručiti zalihe za koje niste sigurni da ih možete prodati. Ključni uspeh rasta i širenja leži u strateškom planiranju. 

Osnivanje preduzeća je uzbudljivo nastojanje koje zahteva jasno definisan proizvod ili uslugu i snažnu potražnju na tržištu. Obratite pažnju na gore navedeno i nemate šta da brinete da ćete se naći na putu za neuspeh. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]