Najbolje oglašavanje: Kako da započnete uspešnu marketing internet kampanju

kako napraviti internet oglas

Statistika ne laže. Najbolji tip oglašavanja je reklamiranje putem sadržaja ili nativni oglas. Na zapadu se ovakav oblik internet marketing kampanje praktikuju nešto duže od decenije, dok se kod nas relativno skoro pojavio. 

Internet kampanjom putem sadržaja dobićete veći CTR (Click Through Rate – stopu klikova na oglas) od klasičnih internet oglasa (banera). Kako današnji čovek ne može da zamisli život bez pametnog telefona, treba da znate da nativni oglas predstavlja najuspešniji format za oglašavanje na pametnim telefonima.  

To je oglas koji se u potpunosti uklapa temom i dizajnom sa stranicom na kojoj je izložen. Publika ga voli, jer podseća na običan sadržaj na internetu, a ne sponzorisani.  

Tzv. spoljašnji deo oglasa se sastoji od naslova i ilustracije, baš kao i bilo koji drugi pisani sadržaj na raznim portalima i blogovima, dok unutrašnji (na koji se ulazi klikom) prvo vodi na pre landing stranicu gde se upoznajete sa proizvodom ili uslugom, a onda na kraju idete na landing stranu na kojoj se nalaze glavne karakteristike proizvoda i poziv na akciju. 

[crp]

Da bi dobili dobre rezultate od nativne kampanje, potrebno je da sledite naredne korake: 

1. Definišite KPI za svoje oglašavanje putem sadržaja 

Pre svega treba da odlučite koji je cilj vaše kampanje. Da li je ona fokusirana na širenje svesti o robnoj marki ili na rast prodaje, promet na sajtu, stopu konverzije itd. Odlučivanjem KPI (Key Performance Indicators – Ključni indikator performansa) oglasa  daće vam mogućnost da ga kreirate za njegovu svrhu. 

2. Istražite svoju ciljnu grupu i definišite je 

Da biste poboljšali CTR treba da razumete svoju publiku, da ih skroz upoznate i na taj način imate predstavu kako izgleda vaš idealan profil kupca, ne bi li ga iskoristili pri kreiranju oglasa. 

U naslovu i opisu oglasa putem sadržaja treba uključiti termine koji privlače vašu ciljnu grupu, tako da kada ga ugledaju znaju da je oglas napisan za njih. U slučaju da uključite i lokaciju na kojoj treba da se prikazuje oglas tj. gde se nalazi vaša ciljna grupa, sigurno ćete dobiti više klikova.  

Na primer, „5 odevnih komada koja treba da ima svaka žena“ daće bolje rezultate ako naslov promenite u „5 odevnih predmeta koja svaka žena sa Balkana treba da ima“ – istakli smo da ciljamo na žene na Balkanu. 

internet oglas

3. Kako treba da napišete svoj nativni oglas? 

Koristite termine koje svakodnevno koristi vaša ciljna grupa. Na primer, ako se oglašavate ženskoj populaciji starosti od 16 do 25 godina, koje zanima moda, onda naučite žargone koje koriste i pišite onako kako da vodite spontan razgovor sa njima. 

Naslov oglasa mora biti primamljiv i buditi emocije, jer publika u delićima sekunde odlučuje da li će neki sadržaj da otvori da sazna više ili će ga preskočiti. Zato je bitno da naslov „bode oči“ bilo u pozitivnom ili negativnom smislu.  

Nemojte dodavati nešto što nije potrebno, kao što je na primer: „Znate li da postoji šest načina na koje možete povećati CTR internet kampanje“, može se skratiti – „6 saveta za povećanje CTR internet oglasa“ (kratko i jasno uvek daje rezultate). 

reklamiranje putem sadrzaja

4. Pitanje i brojevi su uvek dobri za naslov 

Formiranje naslova u obliku pitanja i dodavanjem broja su sigurni put ka većem CTR. Publika jednostavno voli pitanja i brojeve ili liste (najboljih napitaka, parfema, automobila itd.). Kada vide pitanje, broj ili listu u naslovu, ciljna grupa ne može da odoli da ne sazna više i obavezno otvori oglas. 

Da vam objasnimo to na primeru, „Koraci za poboljšanje internet oglasa“, treba napisati sledeće: „Želite li da otkrijete 5 saveta za poboljšanje internet oglasa?“ 

5. Birajte fotografije mudro 

Fotografije sa osobama na njima povećavaju stopu konverzije. O ovoj temi više ćete pronaći OVDE

6. Uključite jasan poziv na akciju 

Jasan poziv na akciju obezbediće veću stopu klikova. Više o ovoj temi pročitajte OVDE

Sad kad znate sve korake vreme je da i vi budete u koraku sa vremenom i započnete internet kampanju koja daje najbolje rezultate. Ako vam pak još nije nešto jasno i imate dodatno pitanje, mi smo tu da vam sve razjasnimo. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]