Elektronsko i mobilno bankarstvo! Kako se otvara i kako se koristi?

Iskoristite mogućnosti savremene tehnologije na pravi način! Ako imate račun u banci aktivirajte elektronsko ili mobilno bankarstvo i uštedite vreme koje provodite u redovima, dok čekate da platite račune.

Kada aktivirate elektronsko bankarstvo, svoje račune možete plaćati od kuće, sa svog računara. Dakle ne morate stajati u redu u pošti ili banci, već završite sa plaćanjem dažbina online.

I ne samo to! Elektronskim putem možete uplatiti novac i nekom na žiro račun. Kada kupujete online ili naručujete neku vrstu usluge, takođe nema potrebe da idete do uplatnog mesta i popunjavate uplatnice, već sve možete odraditi od kuće.

Elektronsko bankarstvo vam je na raspolaganju 24h dnevno, sedam dana u nedelji. Kod nekih banaka se transfer odrađuje gotovo istog trenutka. To znači da, ako ste nekom uplatili novac u nedelju, u 20h, uplaćeni iznos će biti na računu primaoca već par minuta kasnije.

elektornsko bankarstvo
[crp]

Kod nekih drugih banaka, isplata se vrši samo u toku njihovog radnog vremena. Doduše, vi možete da izvršite uplatu u bilo kom trenutku, ali novac će biti isplaćem primaocu tek kad se banka otvori.

Ukoliko imate aktivirano samo elektronsko bankarstvo, račune možete plaćati sa vašeg računara, laptopa ili tablet uređaja. Ako želite da plaćate preko mobilnog, onda morate tražiti i uslugu mobilnog bankarstva u svojoj banci.

Kako se aktivira elektronsko i mobilno bankarstvo?

Da bi ste aktivirali ovu vrstu usluge, potrebno je da odete u banku, u kojoj imate otvoren račun i zatražite da vam aktiviraju elektronsko bankarstvo. Danas sve banke nude ovu vrstu usluge.

Predlažemo da se najpre dobro raspitate o uslovima korišćenja elektronskog bankarstva, jer su uslovi različiti kod svake banke.

U nekim slučajevima, ova usluga je besplatna i spada u paket održavanja tekućeg računa za koji ste se prijavili. Međutim, neke banke naplaćuju proviziju na svaku uplatnicu, baš kao što biste platili proviziju kada plaćate nešto u, recimo, pošti. Ima i onih kod kojih se usluga elektronskog bankarstva plaća na mesečnom nivou, bez obzira na to koliko ste puta nešto uplatili.

Čak i kada postoji naknada, nije u pitanju veliki iznos. Ako se plaća po uplatnici, iznos je oko 50 diara, ako se plaća na mesečnom nivou, onda 100-200 dinara. U svakom slučaju ovo je usluga koju vredi imati. Sačuvaće vam mnogo vremena, ali i novca.

Bankarski službenici često prećute dodatne troškove oko korišćenja njihovih usluga, zato je najbolje da se o elektronskom bankarstvu informišete na sajtu vaše banke. Svaka banka ima istaknut cenovnik svojih usluga, u kojem se nalaze i troškovi korišćenja elektronskog bankarstva.

Kada odlučite da koristite elektronsko bankarstvo, dovoljno je da posetite banku u kojoj imate račun i zatražite da vam se aktivira ova usluga. Dobićete zatvoren koverat u kojem se nalaze vaše korisničko ime i lozinka. Ovi podaci se nekad uzimaju direktno u banci, a nekad ih šalju na vašu kućnu adresu.

Ovu kovertu ne bacajte, obavezno je sačuvajte, u slučaju da zaboravite svoje podatke.

Prilikom aktiviranja elektronskog bankarstva, u banci će vas pitati i da li ste zainteresovani za mobilno bankarstvo. Ako posedujete pametni telefon, prihvatite i ovu uslugu, jer svakako nije naodmet. Obično se ne plaća dodatno, a nikad se ne zna kada će vam zatrebati.

mobi banka

Kako se koristi elektronsko i mobilno bankarstvo?

Korišćenje ovih usluga je veoma jednostavno. Na sajtu svake banke postoji opcija elektronsko bankarstvo ili e-banking, preko koje ćete se ulogovati u svoj profil. U suštini banka će vam napraviti profil, na vama je samo da se ulogujete sa korisničkim imenom i lozinkom koje ste dobili.

Na svom profilu imate nekoliko opcija, ali ono što vam je najvažnije, jeste plaćanje.

Ukoliko želite da uplatite nešto elektronski, otvoriće vam se opcija za plaćanje, odnosno elektronska uplatnica. Popunjavate je, kao i normalnu uplatnicu. Podaci uplatioca, tj vas, će biti izbačeni automatski i ne mogu da se menjaju. Na vama je da upišete ime i prezime primaoca ( ili naziv firme kojoj uplaćujete novac ), broj žiro računa, poziv na broj ( ukoliko postoji potreba ) i svrhu uplate.

Kada završite sa popunjavanjem uplatice i kliknete na opciju plati, trebalo bi da vam na telefon prvo stigne SMS kod koji ćete ukucati, kao meru bezbednosti. Nakon toga, uplatnica je registrovana i novac se skida sa vašeg računa.

Postoji i opcija da uplatnicu prebacite u PDF format ako želite da je odštampate ili da je pošaljete nekom kao dokaz o uplati. Takođe možete videti izveštaj o prethodim uplatama koje ste izvršili.

Što je najbolje možete i da napravite šablon-uplatnicu. Svakog meseca plaćate jedne iste račune: struja, voda, telefon… Samo napravite šablon i preko njega uplaćujte novac. Imaćete mogućnost da promenite podatke kao što su iznos, poziv na broj, itd. Nema potrebe da gubite vreme na popunajvanje podataka koji se ne menjaju, poput broja računa, primaoca i dr.

Ako želite da plaćate preko telefona, procedura je ista, samo ćete na svom telefonu instalirati aplikaciju svoje banke. Preko aplikacije ćete uplaćivati novac, na isti način, kao i preko računara.

Za kraj moramo da pomenemo da svaka banka ima drugačiju platformu za plaćanje, ali suština i opcije su svakako iste. Ako znate da popunite standardnu uplatnicu, nećete imati problema ni sa elektronskom.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]