Mikro-momenti – Nova „udica“ marketinga

mikro momenti

Zamislite kako ulazite u neku pekaru gde se prodaje mnogo ukusnih peciva. U tom trenutku, dok gledate u ponudu, vaš  mozak će poželeti mnogo više od onoga zbog čega ste prvobitno ušli u pekaru. Počeće da vas muči odluka da li da kupite samo hleb, zbog kojeg ste i ušli u pekaru, ili pak pored hleba da kupite i kroasane punjene džemom od kajsija? 

Gore navedeni scenario koristi isti koncept kojim se služi mikro-trenutak. Ovaj novi oblik marketinga je iz dana u dan sve popularniji. Ovakva marketing „udica“ dobija na popularnosti jer se fokusira na trenutak od nekoliko sekundi koji je toliko snažan da može da da odlične rezultate. 

Šta su mikro-momenti? 

Mikro-momenti je period u kojima se osoba okreće ka mobilnom uređaju (kompjuteru ili tabletu) da bi ispunila specifične potrebe. Uređaj, koji je obično pametni telefon, omogućava korisniku da sazna nove informacije ili izvrši akciju. Ovo može da uključuje pronalazak neke određene nove lokacije, istraživanje činjenica, obavljanje neke aktivnosti i naravno kupovina. 

Pretraživači i internet omogućuju neposredni pristup mnogim informacijama. Većina ljudi je navikla da pronađe informacije ili izvrši akciju na zahtev, tako da svaki korisnik može doživeti na desetine, ako ne i stotine mikro-trenutaka svakog dana. 

[crp]

Šta to znači? Oglašivači treba da razmišljaju u tom pravcu tj. da obuju cipele svojih potrošača i tako sagledaju celokupnu sliku stanja. 

Ovo su 4 tipa mikro momenta: 

  • Želim da znam 
  • Želim to da uradim 
  • Želim da idem  
  • Želim da kupim 

Zašto su mikro-momenti tako specijalni? 

Čak i ako se događaju više puta na dan, mikro-trenuci se smatraju posebnom pojavom. Savremeni korisnici razvili su sposobnost da blokiraju sami u svojoj glavi tipične oglase, obaveštenja i slično kada su van konteksta stranice gde su izloženi. Mikro-momenti, s druge strane, omogućuju vam da doprete do potrošača kada su „osetljivi“ na vaš sadržaj. 

Ako napravite ispravne korake, moći ćete da uživate u pogodnostima kao što su: 

Privlačenje pažnje na kritičnoj sceni 

Mikro trenuci su posebni jer pružaju trgovcima i oglašivačima mogućnost da komuniciraju sa ciljnom grupom u najbitnijoj tački tokom procesa donošenja odluke: trenutak kada se kod potrošača rodi potreba ili želja. 

Stvara svest o brendu ili kompaniji 

Potrošači se dobro sećaju kompanija ili brenda koji su im pružili dobro iskustvo. Ako pravilno usmerite mikro trenutke i stvorite pozitivna iskustva, postoji velika verovatnoća da će potrošači sledeći put odmah prepoznati ili potražiti brend. 

Pruža konkurentnu prednost (za sada) 

Praksa ciljanja mikro-momenta je relativno nova, pa će trgovci koji savladaju ovu tehniku imati ogromnu konkurentsku prednost. Ipak, talas će verovatno zahvatiti veoma brzo, tako da trgovci koji žele da napreduju treba da započnu marketing kampanje bazirane na mikro-momentima što pre. 

Ono što treba da izbegavate 

Mnogo je kritičnih tačaka tokom korisničkog procesa donošenja odluka, ali važno je napomenuti da nisu svi oni mikro-momenti. Nažalost, mnogi oglašivači i trgovci osećaju potrebu da potrošače tako reći guraju na stranicu sa ponudom i to pre nego što su oni zaista spremni da se odazovu na akciju. 

Umesto toga, potrošačima treba dati resurse koji su im potrebni kako bi se obrazovali kroz jasne informacije koje daje vrednost vašem sadržaju. Iako će ovo možda zahtevati da razvijete novu strukturu kampanje, to je najbolji pristup za održavanje ili povećanje prihoda, kao i širenje svesti o brendu. 

5 korisnih saveta koji će vam pomoći da unovčite mikro-momente: 

1. Mislite objektivno, nemojte biti napadni 

Kao što smo ranije spomenuli, nije svaka ključna faza proces donošenja odluka u mikro-trenutku. Dakle, razmislite dobro i pravite male korake. Ne gurajte korisnike ka ponudi. Umesto toga, dajte im „ideje“ ili inspiraciju i budite konkretni kako biste ostali relevantni. 

2. Dajte odgovore na pitanja 

Mikro-momenti se odnose na ispunjavanje želja ili potreba, tako da morate da odgovorite na trenutno pitanje. Razmislite o tome ŠTA, GDE, KAKO, ZAŠTO, KO i KAD „muči“ vaše potrošače i dajte im odgovor na njih. 

3. Usredsredite se na trenutne potrebe 

Oglasi koji ciljaju mikro-momente moraju se usredsrediti na trenutne potrebe, što se na potrošačkom jeziku prevodi kao neposredno rešenje. Ako ste otvoreni 24 sata dnevno, možete isti dan dostaviti proizvod ili ponuditi ekskluzivan ugovor, verovatno ćete tako imati uspešne mikro-trenutke u kampanji. 

Pronađite pravo vreme – sve je u pitanju trenutka! 

Ključno je da shvatite kada će vaši potrošači istraživati ili trebati proizvod koji promovišete. Na primer, petak je odličan dan za promociju dostave hrane, a vikend je odlično vreme za aplikacije za striming i upoznavanje. 

Mikro-momenti najbolje idu uz koji tip oglasa? 

Bez ikakve sumnje sa nativnim oglasima ili oglašavanjem putem sadržaja.  Zašto? Zato što je takav tip oglasa nenapadn, uklapa se dizajnom i temom na stranici gde je izložen i kao takav je odličan mamac koji se stavlja na udicu mikro-momenta. 

Zato započnite svoju kampanju još danas, pritiskom na baner ispod. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]