Kako optimizovati sajt za Google

Google pretraživač ubedljivo drži prvo mesto među svim pretraživačima, zato je i optimizacija sajta za njega veoma popularna. Borba da se dobro plasirate na Google je kao bojno polje, jer mnogi to žele. Da bi u tome uspeli morate da znate pravu strategiju, a mi ćemo vam je otkriti.

Šta znači optimizovati sajt za Google?

Optimizacija sajta za Google znači da će vaša web stranica biti dobro plasirana na Google pretrazi tj. podizanje rejtinga na njemu.

Navešćemo vam primer: Ako proizvodite dečiju garderobu, onda će onom koji ukuca u pretraživač „dečija garderoba proizvodnja“ vaš sajt izaći na prvoj ili drugoj stranici rezultata Google pretrage.

Zašto je ovo bitno?

Odgovor je jednostavan. I sami znate da kad nešto tražite pregledate prvu stranicu pretrage i ponekad drugu, dok ostale većina uglavnom ni ne otvara. Zbog toga je rejting na Google-u bitan.

Da li je optimizacija neophodna?

[crp]

Jeste. Naime onoga koga nema u rezultatima Google pretrage gubi ogroman broj potencijalnih kupaca, klijenata ili korisnika usluge. Zbog toga je neophodno da vas „Google voli“.

Kako se dostiže podizanje rejtinga na Google-u?

Treba da se uradi SEO ( Search Engine Optimization) optimizacija sajta i da se prate algoritmi. Naime, pretraživači kao i društvene mreže često menjaju algoritam od koga zavisi vaš rejting na njima. Međutim, osnova uglavnom ostaje, tako da ako uradite stvari koje ćemo vam u daljem tekstu otkriti, zagarantovano vam je podizanja rejtinga na Google pretrazi, dok će vam za najviše rezultate ipak trebati pomoć stručnjaka u ovoj oblasti.

Koraci za optimizaciju sajta na Google pretraživaču

1. Pronađite ključne reči

Prvo što treba da uradite je da nađete ključne reči koje se najčešće ispisuju u pretraživač, a vezane su za vašu branšu. To ćete uraditi pomoću Google Keyword Tool (Alata za Gugl ključne reči) ili nekog drugog programa za pretragu ključnih reči.

Da se vratimo na gore pomenuti primer proizvodnja dečija garderobe. Ukucaćete to u pretragu i druge fraze koje će biti određenije ( dečija garderoba beograd, domaća proizvodnja, dečija odela). Kad ih ukucate izaće vam tačan broj koliko je ljudi na pretraživaču ukucalo pomenute ključne reči. Napravite listu onih koji se najčešće koriste, pa potom idite na Google pretragu i upisujte te ključne reči ili fraze. Tako ćete videti koji su oni koji izlaze na prvoj i drugoj strani Googla tj. saznaćete ko vam je konkurencija.

2. Ključnu reč koristite u Titel tag

Titel tag ( oznaka naslova) se vrši u HTML stranici ili ako vam je web sajt napravljen u WordPress-u onda se nalazi u Customize (prilagođavanje)u opciji Site identity (identitet sajta). To je ono što piše kao naslov opisa sajta kad otvorite pretragu na guglu.

Npr. ako u Google pretragu ukucamo frazu „odeća za devojčice“ izaćiće nam ova stranica.

Google pretraga

Na njoj vidite kod Panter sajta dva Title tag-a: „Odeća za devojčice“ i „Garderoba za Decu i Odrasle“. Sad znate zašto ste tražili ključne reči i fraze, jer njih ubacujete tu. Naravno, ne treba preterivati pa ubaciti sve fraze i ključne reči za vašu nišu, jer Google to neće lepo prihvatiti tj. neće vam dići rejting.

Meta tag description

Meta tag description (opis oznake) ne treba da bude duži od 160 karaktera. Ovde opisujete u kratkim crtama svoje poslovanje i ovo ne utiče na Google rejting, tako da ga ne morate zatrpati ključnim rečima.

Nalazi se takođe u HTML stranici vašeg sajta ili ako ste na WordPress-u onda ćete uz pomoć dodatka Yoast SEO to srediti na kraju svake stranice i tako optimizovati još bolje svoj sajt.

Blog

Iako deluje kao nebitna stvar, Blog i te kako može pomoći vašem skoku na Google rejting listi. Međutim, ovde treba da pazite kako pišete tekstove, jer sadržaj je kralj.

Držite se svoje niše, koristitie ključne reči, zaboravite na gramatiku ( jer ključne reči moraju biti u nominativu da bi ih Google prepoznao) i izbacujete objave redovno ili napravite deset kvalitetnih tekstova skrojenih po SEO pravilima.

URL izgled

Ovo je veoma bitna stavka za optimizaciju vašeg sajta. Dobar URL bi glasio npr. www.hm/o-nama dok bi loš URL izgledao ovako www.hm/page22/o-nama.html. Znači, ako radite statički HTML sajt pazite kako unosite imena URL-ova, dok ako je to sajt u WordPress-u ili Joomla-i onda nađite gde se to namešta u podešavanjima. Nije teško srediti URL, a mnogo znači za dobar plasman u Google pretrazi.

Iskoristite svaku stranicu svog sajta

Nemojte optimizovati samo početnu stranicu sajta, već svaku. Stranice kao što su O nama, Kontakt, Proizvodi i druge, se takođe mogu optimizovati i tako se još bolje plasirati na Google-u. Prema tome, sve gore navedeno ne uradite samo za početnu stranu vašeg sajta, već za svaku koju imate. Taman ćete druge ključne reči ili fraze iskoristiti za druge stranice i time „pojačati“ svoju optimizaciju.

Razmena linkova

Razmena linkova i te kako može pomoći vašem plasmanu na Google pretrazi. Zašto baš razmena, a ne da neko postavi vaš? Jednostavno, veće su šanse da će neko pristati na razmenu nego da vam postavi besplatnu reklamu. Da li ćete na svoj sajt staviti link ili baner ka nekom drugom posećenijem sajtu, a taj isti sajt uzvratiti istom uslugom vama, je najbolja reklama, plus uglavnom je besplatna i poboljša vašu Google poziciju.

Ako napravite sve navedene korake, vaš sajt će poboljšati sigurno svoju poziciju na Google pretraživaču. Jednom kada uđete u SEO svet, svakim danom ćete učiti nove stvari i svoju web stranicu ćete daleko plasirati.

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]