Digitalni marketing u doba korone

marketing tokom pandemije

Danas vam otkrivamo sve što treba da znate o marketingu vašeg poslovanja tokom pandemije, kao i zašto je sad bitnije nego ikad da nastavite sa vašim kampanjama. COVID-19 nas svakodnevno zatrpava sa mnoštvo informacija ( kako ga izbeći, pravilne tehnike pranja ruku, praktikovanje socijalnog distanciranja, šta uraditi ako dobijete virus i slično), ali pored ličnih briga postoje i one dodatne – profesionalne brige.  

Međutim, ako ste vlasnik manjeg poslovanja onda vas muče i dodatna pitanja, poput ovih: 

  • Kako će korona virus uticati na moje poslovanje? 
  • Kako da nastavim sa radom tokom pandemije? 
  • Da li uopšte treba da se radi marketing kampanja dok je vanredno stanje? 

Da vam odmah odgovorimo na poslednje pitanje: Apsolutno da. 

Zašto? 

[crp]

Tokom ovakvih situacija mnoga preduzeća imaju tendenciju da se povuku sa tržišta ili zaustave svoj marketing. Baš zbog toga što većina konkurencije spava, treba da koristite ovo doba kao priliku za napredovanje.  

Vaše je da izaberete u kojoj ćete grupi biti, onih koji pobeđuju ili onih koji prave pauzu. Znači, imate dve opcije: 

Opcija br. 1: Prigrlite sebe kao žrtvu, pauzirajte sve marketinške kampanje ili ostavite minimum. 

Opcija br. 2: Zasučite rukave i iskoristite ovu pandemiju za napredovanje. 

Ako prodajete toalet papir, sredstva za čišćenje ruku ili medicinku opremu, onda ne treba da čitate dalji tekst. U suprotnom, otkrićemo vam sve tajne. Naime, prestavićemo vam nekoliko načina primene digitalnog marketinga uz pomoć kojeg ćete sigurno krčiti put ka vrhu. 

Marketing strategije idealne u vreme korone: 

1. Oglašavanje putem sadržaja 

Publika ovih dana provodi više vremena na internetu, nego što je ikada ranije to činila. Sa toliko puno onih koji rade od kuće, kao i onih koji pokušavaju da prate sve informacije vezane za COVID-19, ne treba da nas čudi što je internet „krcat“. Sve što treba da uradite je da stavite svoj oglas na pravo mesto, tj. na portale i blogove koje često posećuje vaše publika. Tu mogućnost vam pruža oglašavanje putem sadržaja ili nativni oglas. 

Plus, on se u potpunosti uklapa u temu i dizajn stranice gde je izložen, pa publika često misli da se ne radi o plaćenom sadržaju. Više o ovakvom tipu kampanje, kao i o njenom započinjanu pronaći ćete pritiskom na baner koji se nalazi na kraju ovog teksta. 

2. SEO optimizacija veb-sajta 

Da li vaši potrošači do vas dolaze preko pretraživača? Ako je odgovor potvrdan, SEO optimizacija veb-sajta je neophodna – jer može pomoći vašem sajtu da se pojavi na prvoj ili drugoj stranici u rezultatima pretrage. Nemojte očekivati da se uspeh dogodi preko noći, jer treba neko vreme da bi se dobio dobar rezultat. Do duše, sad nešto brže, jer mnogi vaši konkurenti će smanjiti svoje SEO napore da budu dobro pozicionirani na pretraživaču. 

3. Imejl marketing 

Da li ste ikada, kao vlasnik nekog poslovanja, zaista istraživali o svojim potrošačima? Da li mislite da postoji opravdano vreme kada ne treba da budete u kontaktu sa svojom publikom? Bez obzira da li trgujete sa drugim kompanijama ili direktno sa potrošačima, marketing putem imejla je odličan način da se povežete sa svojim potrošačima. 

Ona poslovanja koja trguju s drugim kompanijama, neka ovo vreme iskoriste za negovanje odnosa. Dok oni koji trguju sa potrošačima, neka pruže publici ono što traži – jer potrošači uvek kupuju od onog brenda kojem neizmerno veruje. 

4. Društvene mreže 

Budite aktivni tamo gde je i vaša publika. Ostanite u komunikaciji sa njima i slušajte njihove pohvale i kritike, jer ćete tako znati u čemu ste dobri, a šta treba da menjate. 

Kako da primenite pomenute taktike u doba pandemije? 

marketing strategija

Važno je da kao brend održavate nivo osetljivosti na teme vezane za koronu virus. Međutim, takve informacije ne treba da vas uplaše. Pokazivanjem empatije zapravo može uzrokovati da potrošači više favorizuju i poštuju vaš brend, pružajući vam još jednu prednost pred konkurentima.  

  • Ceo sadržaj prilagodite slici pandemije, ali i svog poslovanja kao rešenje nekih problema 

Razmislite o tome šta vaše poslovanje može da ponudi u vanrednoj situaciji. Postoji li nešto što biste mogli učiniti drugačije? Na primer, mnogi restorani zatvaraju svoj trpezarijski prostor i umesto toga nude mogućnost isporuke. Ovaj korak predstavlja njihov brend odgovornim prema stalnim mušterijama.  

Ako pak niste u ugostiteljskoj niši, onda obavestite putem marketing kampanje vašu publiku da vaše poslovanje nije stalo, već da vaš tim radi od kuće, pa da ste tu za njih ako im treba vaša pomoć. Potrošači će znati to da cene. Ceo sadržaj kampanje treba da bude u „stihu“ da u potpunosti razumete nevolju u kojoj se našao ceo svet, ali da niste prekinuli sa svojom proizvodnjom ili prodajom. Na kraju obavezno poziv na akciju. Čak i ako to nije proizvod koji pomaže u borbi protiv COVID-19, možete staviti nešto kao „Da kraj pandemije dočekate uz naše proizvode“ – pružite ljudima nadu. 

  • Pozovite ljude da ostanu kod kuće i brinu o higijeni  

Veoma je bitno da pokažete zajednici da brinete o stanju u kojem se našla, a to ćete najbolje učiniti sa relevantnim pozivima publici da se brine o sebi.  Zvučni pozivi su odličan način da pokažete svoju brigu. Možete koristiti neki od sledećih:  „Ostanite kod kuće i spasimo živote zajedno“, „Ostanite kod kuće i brinimo jedni o drugima“ i slični, su odličan način. 

Prednosti stalnih marketinških napora tokom COVID-19 virusa 

PRednosti marketinga tokom korona virusa

Šta možete očekivati od svojih marketinških napora tokom pandemije? Hajde da pogledamo: 

1. Prestignite konkurenciju 

Sve što sada uradite, tj. što više konkurenti ne rade, to vas stavlja ispred njih. Mislite na to kao na trku. Čak i ako trčite sporo, još uvek imate ogromnu prednost nad svima koji sede na kauču. 

2. Saznate više o vašoj ciljnoj publici 

Uvek je korisno da saznate što više o svojoj ciljnoj grupi. Koje su njihove tačke bola? Njihovo ponašanje tokom kupovine? Šta ih motiviše da kupuju? Što ih više razumete izvan njihove demografije, više ćete biti strateški u stvaranju sadržaja koji će ih pretvoriti u kupce. 

Vaše istraživanje može vam pružiti mogućnost kreiranja sadržaja koji odgovara njihovim specifičnim potrebama. Svoj proizvod ili uslugu možete pozicionirati kao rešenje za specifične probleme publike. Ako iskoristite ovo vreme da saznate više o ciljnoj grupi, to će vam omogućiti da budete u strateškom pogledu mnogo ispred drugih. 

3. Izgradite odnose sa potencijalnim potrošačima 

Bez obzira da li trgujete sa drugim kompanijama ili potrošačima, svako preduzeće može imati koristi od vođenja potencijalnih kupaca kroz tok prodaje. Zašto pustiti ovaj put da isto propadne?  Iskoristite vanredno stanje za izgradnju stvarnih odnosa sa ciljnom grupom i tako ih pretvorite u vaše verne mušterije. 

4. Iskoristite kupce koji vole da kupuju 

Toliko se preduzeća privremeno zatvara tokom pandemije, sužavajući tako mogućnost javnosti gde se mogu obratiti za robu ili usluge koje žele. Ako ste otvoreni za posao, obavestite o tome publiku. Nastavite da plasirate svoje poslovanje tako što ćete voditi marketing kampanju uz pomoć koje će ciljna grupa znati da i dalje radite, ali pre svega da ste tu za njih. 

5. Tiha voda breg roni, a ne pauza 

Ovo je verovatno najvažnija od svih stavki. U nekom trenutku će se ova pandemija završiti, a kada dođe taj momenat da li želite da ponovo krenete od nule sa marketing kampanjom ili želite da budete ispred konkurencije? Zato, ne dozvolite da vas korona virus odvraća od puta ka pobedi. Ne morate praviti bučan marketing i napadan, ali je bitno da ste sa svojom publikom tu – na internetu, gde ona sad provodi najviše vremena. 

Suma sumarum, sada nije vreme da zaustavite marketinške kampanje, već da budete strateški implementirani. U slučaju da ste nervozni i da pak ne znate kako da započnete kampanju u doba korone, kontaktirajte nas, pritiskom na baner ispod. Mi smo tu da vam pomognemo. 

Adnativia Logo

Unapredite Svoje Oglašavanje - Pridružite se našoj Naprednoj Oglasnoj Platformi!

Prednosti Pridruživanja Platformi:

  • Moćni Alati za Oglašavanje: Koristite inovativne alate za dizajniranje i pokretanje efikasnih kampanja.
  • Ciljano Oglašavanje: Dostignite vašu ciljanu publiku uz naprednu analitiku i segmentaciju.
  • Podrška Eksperata: Profesionalna podrška za sve aspekte vaših oglašivačkih inicijativa.
  • Rezultati u Realnom Vremenu: Pratite učinkovitost vaših kampanja u realnom vremenu i prilagođavajte ih prema potrebi.

Započnite svoju oglašivačku revoluciju danas. Prijavite se i pokrenite kampanje koje će transformisati vaše poslovanje.

POKRENITE SVOJE KAMPANJE!

[crp]